Aspergers risotto met kruiden en zalm. De risotto maak je met wat wijn, bouillon, stukje boter, geraspte kaas met platte peterselie, daslook en bosui. De asperges kook je kort, de zalm snij je in reepjes. In 30 minuten klaar!
Aspergers risotto met kruiden en zalm
PrintNODIG
- 100 gram risotto
- 500 gram asperges
- 100 gram gerookte zalm
- handje daslook, de stengel met bloem
- 3 bosui
- handje platte peterselie
- 1 uien bouillonblokje (EkoPlaza) of zelf getrokken bouillon van de schil en eind van de asperge
- 75 gram geraspte percorino (harde schapenkaas)
- 1 kleine ui
- teen knoflook
- 15 gram boter
- glas witte wijn
DOEN
- Wil je een asperge bouillon? Dan heb je een uur extra nodig. Schil de asperges en snij van de onderkant ca 2/3 cm af. Het harde deel eet je niet. Doe de schillen met eindjes bij elkaar in een pan en kook zachtjes voor een uur. Je hebt nu je bouillon.
- Liever sneller? Gebruik een bouillonblokje die je oplost in een halve liter warm water.
- Start met het fijn snijden van de peterselie/daslook/bosui, ui en knoflook.
- Snij de geschilde asperges in plakjes en blancheer ze kort in kokend gezout water. Laat ze warm in de pan.
- Neem een zware pan die langzaam warm wordt. Schenk er een flinke scheut olijfolie in en bak zachtjes de ui met knoflook erin. Na enkele minuten doe je er de risotto bij en roer het goed door elkaar totdat de rijst droog wordt, dan giet je er een glas witte wijn bij en roer dit goed door de rijst heen. Blijf roeren totdat het vocht opgenomen is door de rijst, schenk er dan van de (asperge of ui) bouillon bij. Roer opnieuw de bouillon goed door de rijst heen. Doe er het blokje boter bij, roer rustig door de risotto heen. Is de risotto mooi romig en gaar? Proef een korrel, heeft die nog een bite? prima. Voeg van de fijngesneden daslook, peterselie en bosui 2/3 toe. Het andere deel is voor de opmaak. Dan de kaas erbij, ook deze roer je goed door de rijst heen en klaar is je risotto. Snij de gerookte zalm in reepjes.
- Neem een soepbord en verdeel een salade erover. Schep de risotto in het midden. Er bovenop de helft van de zalm en er om heen de rest van de fijngesneden peterselie/daslook/bosui.