Bloemkool, paprika, ui en zoete aardappel in een deeglaag, het idee komt uit de Indiase keuken. Zorg dat je olie goed heet is en een lepel die deze hitte aankan. Laat de groenten gebakken even uitlekken op papier en eet ze dezelfde dag nog want dan zijn ze lekker knapperig. Je kunt er een yochurtsaus bij maken al hebben we deze zo gegeten.
Bloemkool, paprika, ui en zoete aardappel in een deeglaag
PrintNODIG
- DE GROENTEN:
- 400 gr diverse stevige groenten als bloemkool, zoete aardappel, ui, paprika, pompoen, broccoli, sperziboon.
- HET BESLAG:
- 200 gr speltmeel
- 2 ei en water
- eetlepel kerrie
- eetlepel sesamzaad
- 1/2 eetlepel gedroogde cayenne peper
- 3 teentjes knoflook
DOEN
- Zeef het meel in een kom, doe er de specerijen en fijn gesneden knoflook erbij en schep dit goed door.
- Voeg er een ei en in gedeeltes water bij zodat je een soepel beslag hebt. Laat het beslag een half uurtje staan.
- Snij alle groenten in vergelijkbare kleine stukjes 2,5×2,5 cm. Je kunt of alles door elkaar heen doen, of soort bij soort. Verwarm de olie in een hoge soeppan (of je frituurpan als je die hebt) tot 180 graden. Test uit of het voldoende heet is door er een stukje brood in de olie te doen en te zien of het snel naar de oppervlakte komt en rondom frituurt.
- Schep de groenten door het beslag. Gebruik een metalen opschep lepel om het beslag met groenten in de olie te laten glijden. Je ziet dat de groenten elk hun eigen vorm aannemen. De groenten draaien om in de olie en na 5 minuten haal je ze eruit en laat ze uitlekken op papier. Ze moeten er mooi goud bruin uitzien en proef de eerste ze om te zien of ze goed doorbakken zijn.
- Bak ze kort voor je ze gaat eten, mijn ervaring is dat de groenten dan het knapperigst zijn.