Bouillabaise, hoe maak je een basis? Wil je zelf een vissoep a la Francaise maken? Koop een kilo ongekookte garnalen en haal de schil van de garnaaltjes af. In een soeppan bak je de schillen met ui, kruiden, kurkuma en peper in de boter met olijfolie. Je drukt de schillen goed aan en zo laten ze hun kleur los. Je krijgt een oranje basis.
Bouillabaise, hoe maak je een basis?
PrintNODIG
- 1 kilo ongekookte garnalen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- kurkuma
- zwarte peper
- 1/3 verse spaanse peper of 1 theelepel gedroogd
- 50 gram boter
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 glas witte wijn
- 2 glazen water
DOEN
- Spoel de garnalen af en pel de schaal van de garnaal af. Hoe je dat het makkelijkst doet? Breek achter de kop de schaal en je trekt aan de staart de schil los. Zowel de kop als je schaal heb je nodig voor de basis.
- Het vlees van de garnaal hou je apart in een schaal.
- Alle garnalen gepeld? Neem een pan en verwarm er in, de boter met olijfolie met de knoflook, kurkuma en zwarte- en rode peper. Laat het even zachtjes warm worden. Doe er de in stukken gesneden ui bij en bak die even mee.
- Doe nu alle schalen en kopjes er bij in deze mix van boter/olijfolie en kruiden. Zet het vuur hoger en bak de kopjes en schillen goed, druk ze met een pollepel fijn. Zo ongeveer 30 minuten. Zo krijg je smaak voor je basis. Blus af met witte wijn en 2 koppen water.
- Schenk de inhoud van de pan door een vergiet over in een soeppan, druk de inhoud in het vergiet goed door want er zit nog smaak en vocht in. Zo heb je een mooie basis voor een soep.
- Voor een soep voeg je aan deze basis oa een blik gepelde tomaten, venkel, prei, ui in stukjes en de garnalen. Dit alles laat je zachtjes stoven in het vocht. Variaties? Verse zalm of kabeljauw laat je mee stoven. Vergeet de verse selderij of dille niet. NM Proef je soep en voeg toe wat je nodig vind.