De snelklaar winter erwtensoep maak je met een pak diepvries erwten, zoete aardappel, pastinaak, ui en knoflook. Met de kruiden en specerijen en een worst, ben je in 30 minuten klaar. Eet het als een maaltijdsoep met bv. een uientaart of quiche. Of als voorafje van een restant van de soep. De soep is prima in te vriezen.
De snelklaar winter erwtensoep
PrintNODIG
- 1 pak diepvries doperwten
- 1 grote witte zoete aardappel
- 1 zoete ui
- 1 pastinaak
- handje kleine uitjes of anders bosui
- 2 tenen knoflook
- 2 blokjes kippen bouillon
- verse koriander en platte peterselie
- grove worst om te bakken anders een rookworst
- kurkuma, zwarte peper en gedroogde rode peper
DOEN
- Neem een grote hoge soeppan en schenk er minstens 2 eetlepels olijfolie in. Doe er de fijn gesneden knoflook, kurkuma, en beide pepers erbij en bak ze zachtjes aan. Doe er nu de zoete ui, schoongemaakt en in stukjes gesneden erbij, roer om, zie de ui geel kleuren en laat op een zacht vuurtje even stoven met de deksel op de pan.
- Ondertussen schil je de pastinaak en zoete aardappel en snij ze in stukken of blokjes. Doe ze bij het ui mengsel en roer goed door. Leeg het pak met erwtjes in de soep en roer die ook goed door. Giet er nu water bij, net zodat de groenten onder water staan. Doe er 2 kippenbouillon blokjes bij en roer ze door de soep. De deksel op de pan en laat voor 20 minuten zachtjes borrelen. Als de pastinaak en aardappel zacht zijn kun je de soep pureren.
- Pak een koekenpan en bak een grove worst in olijfolie. Helemaal gaar hoeft niet, want de worst gaard verder in de soep. Knip de worst in plakjes.
- Was zonodig de platte peterselie. Snij van de koriander en peterselie een stukje van het eind van de stengel. Snij beide kruiden op in kleine stukjes en doe ze bij de soep. Zo ook de grove worst. Roer om en laat de soep afkoelen. Hoe langer die staat hoe meer de smaak.
- Nb Weet je dat alle kippenbouillon met gist, amper kip in zich hebben. De smaak van de kip komt van gist!?! Zie hierover de uitzending van “De Keuringdienst van Waarde’ van 12-11-2015