Deze kroket en schijf die maak je zo. Altijd gedacht dat een kroket maken vreselijk ingewikkeld was. Niet dus, je moet alleen niet vies zijn van natte handen werk. Je kunt ze maken met allerlei groeten, kruiden restjes. De basis is van zoete aardappel met een volkorenmeel en ei. Dit recept bestaat uit een kroket van zalm met garnaaltjes en een schijf van courgette met kaas.
Deze kroket en schijf die maak je zo
PrintNODIG
- Kroket met zalm, garnaaltjes, zoete aardappel met gedroogd zeewier
- 250gr gekookte of gebakken zalm (moot)
- 2oo gr gekookte zoete aardappel
- 30 gr hollandse garnaaltjes
- eetlepel gedroogd zeewier
- eetlepel speltvolkoren meel
- 1 ei
- Voor 6 kroketten
- Kroket met courgette, zoete aardappel en pecorino
- 250 gr courgette
- 200 gr zoete aardappel
- 30 gr geraspte Pecorino of andere harde kaas
- handje rucola fijn gesneden
- een eetlepel groene pesto
- eetlepel spelt volkorenmeel
- 1 ei
- Voor 10 platte schijven
- Het vormen en bakken van de kroket en schijf
- spelt paneermeel
- bord
- koekenpan
- olijfolie, archaide olie of kokosvet
DOEN
-
-
- DE KROKET: Start met het koken van de geschilde aardappel, giet af en laat uitwasemen in de pan. Prak de aardappel fijn.
- Kruid de zalmmoot en bak deze. Laat de zalmmoot afkoelen.
- Neem een schaal en prak hierin de zalm nadat je het vel en graten er af/uit hebt gehaald, doe er de aardappel, garnaaltjes en het zeewier bij.
- Roer dit goed door elkaar en doe er een eetlepel speltmeel door heen. Proef of je het op smaak vind. Peper en kruiden zeezout helpen het mengsel op smaak krijgen.
- Roer nu een klein ei erdoor. Het mengsel wordt hierdoor weer vochtiger, er kan altijd nog een eetlepel speltmeel door. Zet weg in de koelkast voor 2 uur zodat het mengsel stevig wordt.
- DE SCHIJF: Start met het koken van de geschilde aardappel, giet af en laat uitwasemen in de pan. Prak de aardappel fijn.
- Rasp de courgette en laat het in een vergiet of zeef uitlekken, zo dat al het vocht eruit is. Druk eventueel met een lepel het vocht eruit. Dit is belangrijk anders wordt het mengsel te nat.
- Neem een schaal waar je de uitgelekte courgette in doet. Meng dit met de geprakte aardappel, de geraspte kaas en een eetlepel pesto.
- Roer het geheel goed door elkaar en doe er een eetlepel speltmeel bij. Proef of de smaak je bevalt, doe er eventueel nog kruidenzout en peper bij.
- Roer nu een ei door het geheel, ook hier is het te vochtig geworden doe er dan weer een eetlepel speltmeel bij net zo lang dan het een compact geheel is. Ik heb er 4x een eetleepel bij gedaan. Zet weg in de koelkastvoor 2 uur zodat het mengsel stevig wordt.
- HET VORMEN EN BAKKEN
- Neem een bord en strooi er een flinke laag paneermeel op.
- Maak je handen nat met water en vorm uit het zalm mengsel, de kroketten. Rol ze door het paneermeel. Zorg dat ze goed ‘ingepakt’ zijn oftewel dat ze een goede laag paneermeel om zich heen hebben. Leg ze op een schaal weg in de koelkast tot het bakken.
- Pak een koekenpan en doe er 2 cm laag bak olijfolie in. Zorg dat de olie flink warm is, test dit met een stukje brood. Begint het brood direct te bakken dan is de olie goed. Leg in de olie de kroketten en draai ze geregeld zodat er een mooie bruine kleur zichtbaar wordt. Dit duurt zo’n 5 minuten. Laat ze uitlekken op een schaal met keukenpapier.
-
TIPS
Ipv spelt meel kun je natuurlijk ook volkoren- of kamut meel gebruiken. Varieer met vis, vlees en groenten. Hou het gekookte/gebakken/geroosterde gewicht aan. Belangrijk is als je de kroketten vormt dat ze stevig zijn en zich daardoor makkelijk door het spelt paneermeel laten rollen. De gepaneerde kroketten kun je ook invriezen.