Een familiedag salade en dipsaus. Een salade van rode kool, punt paprika, granaatappel pitten en zwarte olijven. Oregano met kurkuma en zwarte peper als smaakmakers en een dressing van olijfolie, honing/mosterd saus. De dipsaus is gemaakt ook met punt paprika en feta.
Een familiedag salade en dipsaus
PrintNODIG
- SALADE
- 3/4 rode kool
- 5 rode punt paprika’s
- 2 bakjes granaatappel pitjes
- 1 bakje zwarte olijven zonder pit
- gedroogde oregano, kurkuma en zwarte peper
- olijfolie met honing mosterd saus of een honingmosterd
- DIPSAUS
- 5 rode punt paprika’s
- 1 pakje feta
- 2 tenen knoflook
- 1/3 rode peper
- 10 steeltjes platte peterselie
- kurkuma met zwarte peper
- olijfolie
DOEN
SALADE
- Start met de rode kool. Snij deze door midden en snij dit deel in fijne reepjes die je vervolgens in kleinere stukken snijdt. Doe dit met de helft van de andere helft van de rode kool. Doe alles in een grote salade schaal en giet er kokend water over. Laat 2 minuten staan en giet het water weg. Laat de kool afkoelen. Nb. Het kokende water zorgt dat de kool minder hard is en de kleur houdt. Nb. Dit kun je een dag eerder doen, zet de afgekoelde kool in de koelkast.
De punt paprika’s spoel je af, snij ze door midden en haal de zaden eruit. Snij de helften fijn en doe ze bij de rode kool. De granaatappel pitjes en olijven kunnen er bij. Strooi er ruim oregano over, kurkuma en zwarte peper. - Maak een dressing van 5 eetlepels olijfolie en 2 van een honingmosterd saus. Handig doe dit een een potje met deksel, dan schud je makkelijk de olijfolie en saus tot één. Giet de dressing over de salade en schep dan alles goed door elkaar heen. Gebruik je olijfolie met een honingmosterd, pas dan de verhouding aan: 5 eetlepels olijfolie en een grote theelepel honingmosterd. Proef! De dressing mag licht naar honing en mosterd smaken.
DIPSAUS
- Snij de paprika’s door midden, haal de zaden eruit en snij ze in grote stukken. Was de platte peterselie en snij in stukken. De 2 knoflook tenen zonder vlies in 3 stukken. De plak feta in blokjes. De rode peper in stukjes zonder de pitjes.
- Vul de kom van een blender of hoge kom met een staafmixer, afwisselend met paprika, peterselie, stukje knoflook en blokjes feta. Strooi er bovenop kurkuma en zwarte peper. Schenk er 4 eetlepels olijfolie bij en pureer tot een soepele, wat stevige saus.
- Lekker bij de salade, op een cracker of bij gegrilde groenten en vlees.