Een haan van Nicole en Lionel. Deze buren bekijk ik met bewondering, ze doen veel en altijd actief aan hun huis, in een grote moestuin en met hun kippen/hanen/eenden en sinds kort ook lammetjes. We wisselen uit, van haar groenten en kruiden maak ik soep of een kruidenmix, ook voor hen. En dan nu een haan. Inmaken is iets wat veel gedaan wordt hier. Zover ben ik nog niet. Deze haan in stukken verwerkt tot een soep en een coq au vin in de römertopf.
Een haan van Nicole en Lionel
PrintNODIG
- 2 poten, vleugels en 2x borst van de haan
- 1 ui fijn gesneden
- 1/2 prei
- 1 grote teen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- handje doperwten en een handje sperziebonen diepvries
- 1 stuk gerookte spek
- 1 glas witte of rode wijn
- römertopf of een stoofpan
- 3 eetlepels olijfolie of gesmolten boter of eendenvet
DOEN
- Start met het in stuk hakken van de haan, je hebt de poten, vleugels en borststukjes nodig. Wat over blijft is gebruikt om een hanen soep van te stoven in 2 uur op een lage temperatuur. Smeer de stukken vlees in met peper en zout en sprenkel er of olijfolie, gesmolten boter of gesmolten eenden vet.
- Laat beide delen van de römertopf voor minstens 10 minuten vol met water staan. Giet het water weg en leg in de onderste schaal de poten, vleugels en borst stukken.
- Snij het stuk gerookte spek op in kleine reepjes. Snij de groenten in stukjes en reepjes. Laat de doperwten en sperziebonen ontdooien als ze diepgevroren zijn. Verdeel de groenten en spekjes over en tussen het vlees. Mocht je nog olijfolie, boter of eendenvet over hebben, sprenkel het er over. Giet er een glas wijn bij. Deksel erop en zet de römertopf in een koude oven.
- Zet de oven aan op hete lucht op 200 graden voor 2 uur. Na 2 uur zet je de oven uit en laat met de römertopf afkoelen.
- Later heb ik de inhoud over geschept in een stoofpan en zachtjes verwarmd. Het vlees was zacht en viel zo van het bot. Eet er een pasta, rijst of zoete aardappel puree bij. Heerlijk!