Gele paprika mix als basis voor veel! Een mix met vele varianten, ik maak ze veel omdat ze een gezonde, kleurrijke en een essentiële aanvulling tijdens het koken. Te gebruiken voor op brood ipv boter, aangelengd of niet een salade saus kunnen zijn, een jus op smaak brengen, een saus op de pizza, gestoomde groenten smaak geven, borrelhapjes verfraaien, een wrap meekleuren of door de zoete aardappel puree mee doen. Smaak en kleur geven ze. Dit is een mix waarbij sesamzaad en Provençaalse kruiden als laatst zijn toegevoegd.
Gele paprika mix als basis voor veel!
PrintNODIG
- 1 pot gegrilde gele paprika (Jumbo)
- 1 verse gele paprika
- 2 wortels
- 1 ui
- 1/2 prei, het witte deel ervan
- 2 grote tenen knoflook
- rode peper saus
- kurkuma en zwarte peper
- olijfolie
- sesamzaadjes
- provençaalse kruiden
DOEN
- Start met al je ingrediënten bij elkaar te zetten. Doel is een mooie gele saus te maken.
- Schil de wortel, de ui en een stukje prei, snij alle 3 in stukjes. Kook een liter water en doe dit bij de pan met hierin de 3 groenten en wat zout. Verwarm op top hitte, zo blancheer je de groenten kort, ca 3 minuten. Giet het water af, spoel de groenten af met koud water, dat stopt het garen. De groenten zijn klaar voor verwerking.
- Haal de gegrilde paprika uit de pot en spoel ze af onder de kraan in een vergiet, laat even uitdruipen.
- Snij de gele paprika in stukken, spoel de pitjes onder de kraan weg. Pel de knoflook en snij ze in 6 stukken.
- Doe nu alle ingrediënten afwisselend in een hoge kom, schenk er wat olijfolie bij, 1 eetlepel, de groenten en de gegrilde paprika zijn al vochtig van zichzelf en pureer tot een grove saus. Verdeel de saus over 2 potten en strooi er als laatst een eetlepel sesamzaadjes en de Provençaalse kruiden er over, roer ze goed door de saus heen.
- Deze 2 potten gaan voorlopig de vriezer in. De inhoud van de pot blijft ongeveer 2 weken goed in de koelkast.
TIPS
Geef rechtsboven in ‘pesto’ ‘kruidenmix’ of ‘tapenade’ en je vind vele varianten. De ideale en veelzijdige smaakmakers! Zie bijvoorbeeld deze Kipfilet gevuld met coppa en boerenkool pesto