Hollandse erwtensoep net even anders. Anders omdat er geen vlees toegevoegd wordt, wel kurkuma en later op het bord gebrokkelde Shropshire kaas. Deze zoutige kaas combineerd goed met het zoet van de soep.
Hollandse erwten net even anders
PrintNODIG
- 1 knolselderij
- 1/3 groene kool
- 3 uien
- zak spliterwten
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel zwarte peper
- knoflook
- 1/3 rode hete peper
- 2 blokjes kippenbouillon (zonder gist)
- stukje Shropshire
DOEN
- Start met het snijden van de ui, knoflook en rode hete peper.
- Neen een hoge soeppan en schenk er een flinke scheut olijfolie in. Verwarm de olie en voeg er de gesneden ui, knoflook, peper, kurkuma en zwarte peper toe. Roer dit goed door elkaar en laat zachtjes even smoren.
- Snij ondertussen de knolselderij- snij de schil er af en snij de knol in stukken. De groene kool snij je in reepjes en daarna in kleinere stukken. Voeg de knol en kool toe aan het uienmengsel.
- Als je met gedroogde spliterwten werkt, kook die van te voren in een kleine kookpan zodat ze zacht bij de rest van de groenten, in de pan kunnen.
- Verwarm 1,5 liter water en voeg die toe in de pan. Doe er de zachter gekookte erwten bij en roer dit goed door elkaar. Zorg dat de groenten goed onder water staan, voeg er anders meer water toe. Dan de 2 bouillon blokjes en een flinke theelepel tijm en oregano. Roer dit goed door elkaar en zat het vuur hoger en laat de soep voor 20 minuten pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer.
- In het bord doe je er wat gebrokkelde Shropshire kaas bij.