Marinade om een kip te stoven in 24 uur. Witte wijn, sjalotten, paarse wortel, bleekselderij, kruiden (tijm en knoflook) en een kip in stukken gehakt. Laat de kip 24 uur marineren, de kip kleurt paars door de wortel. Erna stoof je de kip 80 minuten in een heteluchtoven op 160 graden.
Marinade om een kip te stoven in 24 uur
PrintNODIG
- DE MARINADE
- 1 kip in stukken gehakt
- 1 fles Pinot Grigio/ Grauburgunder/ Pinot Gris
- 3 sjalotten
- 2 stengels bleekselderij
- 1 grote paarse wortel
- 1 teen knoflook
- eetlepel tijm
- takje rozemarijn
- takje salie
- STOVEN
- 2 eetlepels olijfolie
- 20 gram lactose vrije boter
- 5 ansjovis filet
- 1 kip bouillonblokje
- 2 eetlepels Kalamata olijven
DOEN
- Neen een pan of grote kom. Doe de stukken kip erin.
Schil de wortel en snij in dunne plakjes. Hetzelfde doe je met de bleekselderij en sjalotten. De knoflook snij je fijn. Doe alles erbij in de kom. Strooi er een ruime eetlepel tijm erover en hussel de kip met groenten goed door elkaar heen. Schenk de wijn erbij, zodat kip met groenten onder staan. Zet weg voor 24 uur. - Neem een grote stoofpan. Giet hierin olijfolie met lactose vrije boter én 5 ansjovis. (Deze vervangen het zout en spekjes, wat meest gebruikt is voor deze Coq au Vin) Laat deze ingrediënten samen zachtjes verwarmen.
Kook ondertussen 1/2 liter water om een kip bouillonblokje in op te lossen.
Haal de kip uit de marinade en dep het vlees droog met keukenpapier.
Bak in 2 delen de kip stukken rondom bruin. Leg nog even apart op een bord.
Giet de groenten door een vergiet en bak ze in de stoofpan. Doe de kip erbij, giet het opgeloste bouillon blokje erbij, doe er 2 eetlepels Kalamata olijven bij, schep goed door elkaar heen. Leg er de rozemarijn en salie takjes er boven op. Zet de pan in een voorverwarmde heteluchtoven op 160 graden voor 80 minuten.
Deze Coq au Vin kun je laten afkoelen, beter zelfs nog voor de smaak en verwarm de dag erop op een zacht vuurtje. - Het vlees valt zo van het botje af!