Mezze? Vier varianten die lekker zijn zo op je bord; zwarte bonen met gember, hollandse garnaaltjes met kurkuma, kalamata olijven met ansjovis en makreel met zoete aardappel.
Mezze? Vier varianten die lekker zijn zo op je bord
PrintNODIG
- ZWARTE BONEN:
- blikje zwarte bonen
- eetlepel gember in stukjes
- 2 eetlepels tahin
- een stuk spaanse peper
- 1 knoflook teen
- wat water
- pompoenpitten olie
- HOLLANDSE GARNAALTJES:
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel bio mayo
- 2 bosui
- theelepel kurkuma
- zwarte peper
- bakje hollandse garnaaltjes
- KALAMATA OLIJVEN:
- 3 ansjovis in het zout of uit de olijfolie
- flinke bos platte peterselie
- teen knoflook
- stuk spaanse peper
- theelepel Ras el Hanout
- olijfolie
- 250 gram Kalamata olijven zonder pit
- Makreel:
- 2 zoete zwarte aardappels
- 1 rode ui
- eetlepel mayo
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1/2 gestoomde makreel
DOEN
- Gebruik voor alle 4 de varianten een staafmixer met kom, Nutribullit of Blender
- ZWARTE BONEN: Doe al de ingrediënten bij elkaar in een hoge kom en pureer tot een soepele, nog wat grovere massa. Blijkt het te droog, schenk er dan nog wat water door en roer deze er goed door. Proef! Mag er nog een kruidenzout door heen?
- HOLLANDSE GARNAALTJES: Maak eerst de saus voor de garnaaltjes. In een kom meng je de mayo met yoghurt, voeg er de kurkuma, knoflook, zwarte peper en fijn gesneden bosui door. Proef of je de saus lekker vind. Mag die wat pittiger of wil je er zout doorheen. Opsmaak? Schep nu de garnaaltjes doorheen.
- KALAMATA OLIJVEN: Doe al de ingrediënten in een hoge kom en pureer tot een rulle massa, helemaal glad kan natuurlijk ook. Proef! Afhankelijk van de ansjovis kan de saus ’te zout’ zijn, schep er dan yoghurt doorheen.
- MAKREEL: Begin met de makreel, er de graatjes uit te halen en in stukjes in de hoge kom te doen. De 2 kleine geschilde zwarte zoete aardappels zijn geblancheerd in kokend water. Ze kleuren geel/oranje. Deze afgekoeld bij de makreel gedaan, een eetlepel mayo, een rode ui in stukjes en gedroogde tijm erbij. Pureer dit tot een grove massa.
- Eet erbij een groene verse baby spinazie salade en divers brood: crackers, pitte broodjes en desem brood.