Een kruidige pastinaak puree. Deze puree is op smaak gemaakt met ui, knoflook, gember, lijnzaad en kurkuma, zwarte peper en zout. En omdat ik tijdens het proeven de puree te zoet vond, heb ik een handje verse koriander en peterselie verder mee gepureerd. Eet deze creme op brood of als bijgerecht. Goed afgesloten blijft het een week goed in de koelkast.
Een kruidige pastinaak puree
PrintNODIG
- 3 pastinaak
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- een stukje verse gember
- kurkuma, zwarte peper en 20 gram lijnzaad
- wat takjes verse koriander en peterselie.
- 4 juslepels vocht uit de stoompan van de dag ervoor of water
- 1 eetlepel olijfolie
DOEN
- Start met het schillen van de pastinaak en snij de pastinaak in platte stukjes.
- Snij de ui, knoflook en gember ook in stukjes.
- Neem een koekenpan en doe er een scheut olijfolie in met je specerijen, knoflook en gember. Bak ze samen op een laag vuurtje aan. Doe er de ui bij en schep om.
- Na een paar minuten doe je er de pastinaak bij. Schep alles goed door en leg een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat zachtjes stoven. Na 5 minuten schenk je er 2 juslepels (stoom)water bij. Roer goed door en zet de deksel weer op de pan. Stoomwater? Ik bewaar het water als ik groenten stoomt heb in de pasta pan, handig voor sauzen, soep en hier de puree.
- Na 10 minuten is de pastinaak zacht. Schep de inhoud met vocht over in een hoge kom, doe er het lijnzaad bij en nog 2 juslepel vocht en pureer tot een puree.
- Schep het over in een bak en zet weg in de koelkast.
- Neem een half broodje, leg er een plakje rauwe ham op, besmeer dit met je pastinaak puree, wat veldsla erop en klaar. Nb. Het zoute van de ham combineerd goed met het zoete van de pastinaak!