Rode ui compote voor een histamine vrije pizza. Ben je allergisch oa voor tomaat, dan is deze rode ui puree een lekkere en ok basis voor op je pizza. Makkelijk om te maken en het blijft goed, afgesloten in een bakje, voor 2 weken in de koelkast.
Rode ui compote voor een histamine vrije pizza
PrintNODIG
- 3 grote rode uien
- 1 borrelglas met een mix van balsamico azijn, rode wijn en rode wijn azijn.
- eetlepel honing
- verse tijm
- gedroogd tijm
- zeezout
DOEN
- Snij de rode ui in kleine stukjes. Rits de blaadjes van de verse tijm. Schenk een borrelglas vol met de wijn/azijn mix.
- Neem een stoofpan, één met een dikke bodem en schenk er een eetlepel goede olijfolie in, verwarm en bak hier de fijngesneden rode ui zachtjes in. Roer goed door en zet de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat stoven voor 15 minuten, roer zo af en toe door.
- Schenk nu de wijn/azijn mix erbij, de eetlepel honing, tijm (vers als gedroogd) en het zeezout. Roer dit goed door het uienmengsel en laat opnieuw zachtjes stoven voor 20 minuten.
- Zet het vuur uit. Je kunt de uiencompote/puree zo laten. Of 3/4 ervan pureer je tot een gladde massa.
- Een pizza is belegd met rode uien compte, bio katenspek, olijven, kappetjes, hete peper, knoflook en ansjovis. Nb Ansjovis kan histamine reactie opwekken, dit is gewoon uitproberen.
- En de andere met rode uien compote, mizuna pesto, rode ui, rode sla, kappetjes, knolletjes, hete peper, knoflook, olijven, geraspte schapen kaas en ook 3 plakjes bio katenspek.
TIPS
Voor het deeg? Zie Spelt pizza met knapperige bodem.