Spelt pizza met knapperige bodem. Spelt of kamut of rogge volkoren, alle combinaties zijn uitgeprobeert. Voor 2 personen heb je 200gr volkorenmeel nodig. Beleg deze gezonde bodem met dat waar je zin in hebt. Leg de pizza met papier op een bakblik en zet onder in de oven, op 245 graden voor 15 minuten.
Spelt pizza met knapperige bodem
PrintNODIG
- Het deeg
- 150gr spelt volkoren- en 50 gr kamutmeel (totaal 200gr is voldoende voor 1 grootte of 2 kleine)
- theelepeltje baksoda
- een 1/2 kopje lauwwarm water
- bakpapier zo groot als het bakblik
DOEN
- HET DEEG: Doe het meel met de baksoda in een kom en roer met een houten lepel alles goed door elkaar. Voeg er, in delen, het lauw warme water er aan toe en roer dit goed totdat het meel compact wordt. Kneed het laatst met je handen. Is het deeg te vochtig strooi nog wat meel erbij net zolang dat het deeg met de hand zich vormt tot een soepele bol. Kneed nog even door met de hand.
- Laat het deeg rijzen in een kom, dit kan op de verwarming of in de oven op een speciale rijsstand of buiten in de zon. Voor buiten in de zon en op de verwarming zet je het weg met huishoudfolie en elastiek of knijper er om heen.
- Haal het uit de oven of van de verwarming af of naar binnen en kneed je het deeg opnieuw. Mogelijk is het deeg wat vochtig en dus strooi er wat meel over heen. Laat het rusten tot gebruik met de huishoudfolie erover heen of in de oven, die je uit gezet hebt
- IN DE OVEN: verwarm de oven, onder- en bovenwarmte, voor op 245 graden.
- Neem een vel bakpapier zo groot als het bakblik. Strooi er wat meel op en rol het deeg er over uit, net zo groot als het bakblik. Of verdeel het deeg in 2 delen zodat je 2 pizza’s met verschilllende smaken maakt.
- Is het deeg uitgerold? Smeer dan een laagje pesto uit over de bodem.
- Snij de bol van de buffelmozzarella in kleine stukjes en verdeel ze over de pesto heen.
- Verdeel dan de groenten, vervolgens de vis of de worst/ham of de kaas geraspt erover.
- Maak af met olijven en kappertjes die je even afspoelt zodat het zure eraf is. Gedroogde kruiden erover en klaar.
- Schuif de pizza met het bakpapier er onder op het bakblik en zet onderin de oven voor 15 min.
TIPS
Groenten? Snij de groenten in plakjes zijn gesneden: pompoen, courgette, aubergine, champignons, tomaat, paprika, ui, prei. Rucola of veldsla zijn er lekker vers over als de pizza uit de oven is. Smaakmakers? Olijven, kappertjes, knoflook en spaanse peper, oregano of fijn gesneden bosui. Vis? Hollandse garnalen, ansjovis, sardines, gamba’s of fruits de mer. Vleeswaren? Droge worst rauwe ham, chorizo en salami. Kaas? Geraspte percorino schapen kaas, buffel mozzarella. Kruiden? Oregano, tijm of een mix is er lekker op. En vergeet de kruidenolie (zie recept) niet, zo lekker over de warme pizza heen. Kruiden olijfolie