Stamppot van zoete aardappel en tuinbonen. Blanceer je groenten kort, vul aan met genoeg specerijen en kruiden en dit onder een laagje pecorino met sesamzaad. Baby spinazie erbij en een mosterd en je avondeten is klaar.
Stamppot van zoete aardappel en tuinbonen
PrintNODIG
- 500 gram tuinbonen
- 500 gram zoete aardappel
- 1 rode ui
- 1/3 gele peper
- verse kurkuma
- knoflook
- 1/3 bos selderij
- walnoten
- percorino kaas 100 gram
- sesamzaad
- olijfolie
DOEN
- Schil de 2 grote aardappelen en snij ze in stukken. Kook ruim water 1 1/2 liter. Doe het gekookte water in de pan, doe er zeezout bij en blancheer de zoete aardappel voor ca 8/10 minuten. De aardappel is nog wat stevig en goed gegaard om te stampen.
- Ondertussen haal je de bonen uit hun schil.
- Is de aardappel gaar, haal het uit het water en in een kom. Het hete water gebruik je om de fijn gesneden ui met gele peper even te blancheren op een houten lepel met gaten. Waarom/ Dan hoe je niet zo te scheppen in het water om de fijne stukjes eruit te halen.
- Hierna blancheer je de tuinboen in het hete water voor ca 3 minuten.
- Stamp de zoete aardappel grof, doe er de ui en peper bij. Snij de knoflook en kurkuma in kleine stukjes en doe ze er ook bij. Schep dit goed door de warme zoete aardappel heen.
- Doe nu de tuinbonen erbij. was de selderij en snij deze op ik kleine stukjes, doe er ook bij. Schep alles goed door elkaar en schep over in een schaal met een laagje olijfolie.
- Rasp de ca 100 gram kaas. Verdeel het over de afgekoelde aardappel puree. Waarom? Anders smelt de kaas al. Over de kaas strooi je sesamzaad en druk er wat walnoten in.
- De schaal kan later voor 10 minuten in de oven die voorverwarmd is op 180 graden.
- Schep de stamppot op een bedje baby spinazie. Eet er een mosterd bij als tegenhanger van het zoet van de aardappel.
- Nb Ipv gele peper kan een rode of groene ook. En ipv de spinazie, is iedere sla te gebruiken.