Uiensoep? Deze maak je iedere dag! Een soep die je maakt met alle ui varianten die je in huis hebt: prei, knoflook, bosui, peterselie, een rode- en gele ui. Verder heb je nodig een goede kippenbouillon. Olijfolie en kruiden/specerijen naar wens. En een restje spekjes die er bij zijn uitgebakken.
Uiensoep? Deze maak je iedere dag!
PrintNODIG
- 3 rode uien
- 3 gele uien
- 2 prei
- 4 stengels bosui
- 2 tenen verse knoflook
- 1/3 bos platte peterselie
- 1 verse kurkuma
- rode peper
- tijm
- 2 kippenbouillonblokjes (biologisch én zonder gist)
- olijfolie
- 50 gram spekjes
DOEN
- Snij de uien in ringen. De prei ook. De peterselie was je en snij je in stukjes. De knoflook en kurkuma? Haal er het schilletje van af en snij ze in kleine stukjes/blokjes.
- Neem een soeppan en schenk er 2 eetlepels olijfolie in en 20 gram roomboter en laat ze samen smelten. Begint het warm te worden doe er dan de knoflook, kurkuma en rode peper erbij en fruit deze zachtjes aan voor 5 minuten. Zet dan het vuur hoger en doe alle ui varianten in de pan en roer ze goed om, zodat ze alle een laagje ‘vet’ hebben. Zet de deksel op de pan, zet het vuur zachter en laat 20 minuten stoven.
- Na deze 20 minuten voeg je een eetlepel boekweit toe, de ui krijgt hierdoor een laagje. Je giet er nu warm water bij, net zoveel zodat het ui mengsel onder water staat. Doe er de 2 bouillonblokjes bij en roer goed door. Deksel weer op de pan en laat dit zachtjes borrelen voor 30 minuten. Zet het vuur uit en zet weg. De soep smaakt het lekkerst de volgende dag als alle smaken zich goed gemengd hebben.
- De spekjes die je ondertussen hebt uitgebakken, doe je bij de soep mét de jus. Roer het even goed door.
- Nb. Gebruik je bouillonblokjes? Koop ze dan zonder gist. Waarom? Omdat in bouillon met gist, gist de smaakmaak geeft van kip. Er is geen kip aan te pas gekomen! De Keuringsdienst heeft er een uitzending over gemaakt. Hoe marketing en voedingsindustrie ons voor de gek houdt! Weet wat je eet.