Uientaart maak je met veel ui, prei en knoflook. In Frankrijk een bijgerecht- de pissaladière. Gebruik er (spelt) bladerdeeg voor. Stoof de ui, prei en knoflook en verdeel dit afgekoeld over bladerdeeg. Maak het af met olijven en ansjovis. Te verdelen in grote- of kleine stukken, koud en warm lekker!
Uientaart maak je met veel ui, prei en knoflook
PrintNODIG
- 500 gram diverse uien en prei, verse platte peterselie
- 3 plakjes spelt diepvriesbladerdeeg (EkoPlaza)
- 1 theelepel gedroogde tijm of verse tijmblaadjes
- 1 blikje ansjovis in olijfolie
- 100 gram groene of zwarte olijven zonder pit
DOEN
- Snij alle uien en prei in fijne ringen. Neem een pan en giet er een scheut olijfolie in en bak de uien, op een zacht vuur, licht bruin. Schep af en toe om. Laat ze afkoelen.
- Verwarm de oven voor tot 180 graden.
- Neem een vel bakpapier en leg de 3 vellen ontdooit bladerdeeg erop en plak ze aan elkaar tot een rechthoek. NB laat 2mm randjes van het deeg over elkaar heen en druk aan. Rol het bladerdeeg uit tot een lap van ongeveer 15 x 20 cm. Schuif het bakpapier met bladerdeeg op de bakplaat. Kerf met de achterkant van een mes een rand van 2 cm breed in langs zijkanten van het deeg, zodat er een lijst ontstaat.
- Verdeel het afgekoelde uienmengsel over het deeg. Bestrooi met de tijm. Verdeel ansjovisfilets over het uienmengsel en de in plakjes gesneden olijven.
- Bak de uientaart 20 minuten tot de taart en goed gekleurd uitziet.
TIPS
Eet er een soep bij en je hebt een goede lunch. Bv zoals hier een pompoensoep.