Volkoren pizza met groenten en kruiden. Het deeg van deze pizza is gemaakt met 100 gram volkorenmeel. Een eigen gemaakt pesto van peterselie, kappertjes, groene olijven, knoflook, bosui en 1/3 rode peper gepureerd is dé smaakmaker van deze pizza. Belegd met groenten als zoete aardappel, courgette, rode paprika, olijven en gedroogde tomaat.
Volkoren pizza met groenten en kruiden
PrintNODIG
- 100 gram (spelt/rogge/tarwe/kamut) volkoren meel
- 200 gram diverse groenten: zoete aardappel, prei, ui, courgette, paprika, aubergine, tomaat dun gesneden
- wat olijven
- gedroogde tomaat in olie uit een potje
- gedroogde oregano
- pesto van peterselie
DOEN
- Pak een kom en doe er de 100 gr volkorenmeel in en een theelepel baksoda roer dit goed door elkaar.
- Voeg er nu ca een half glas lauwwarm water bij en roer het met een pollepel door zodat al he meel zich mengt met het water. Je krijgt vanzelf één geheel. Kun je dit al tesamen kneden zonder dat het teveel plakt aan je handen? Prima, voeg er anders nog wat meel aan toe om het deeg minder vochtig te krijgen.
- Met je handen kneed je het deeg zonder dat het nog plakt aan je handen. Zet weg in de kom met een vel plastic folie erover voor een 1 uur in de zon of in de oven op 40graden. Na dit uur kneed je het opnieuw en zet weer warm weg tot gebruik. Het deeg laat zich dan soepel uitrollen. De kom een dag op de verwarming laten staan werkt ook goed.
- Voor de vulling van de PIZZA: snij je groenten, in dit geval met een dunschiller 1/4 zoete aardappel, 10 dunne plakjes courgette, 1/2 paprika.
- Voor de PESTO: neem de helft van een bos peterselie en snij 4 cm van de steeltjes af, snij de peterselie in stukken van ca 2 cm. Snij de bosui in ringetjes. Neem een hoge kom en verdeel in delen de peterselie, olijven, bosui, kappertjes, fijngesneden knoflook, rode peper in stukjes,zeezout en een eetlepel olie. Pureer tot een grove massa, schep over in een bakje en schenk er nog wat olie overheen. Zet weg in de koelkast tot gebruik.
- Neen een vel bakpapier en strooi er wat meel over uit, leg je deegbal erop en rol het deeg uit in een dunne ovale vorm. Dikte ca 2mm. Vouw de randjes om.
- Besmeer de bodem met een laagje kwark, leg er de dun gesneden zoete aardappel op, bestrijk deze met de pesto, leg er de plakjes courgette op, daarboven de paprika, verdeel wat olijven erover, knip een gedroogde tomaat er over heen en nog wat pesto.
- Verwarm de oven voor op 245 graden, onder en bovenwarmte.
- Is de oven op temperatuur, schuif je pizza met papier op een niet voorverwarmd bakblik en zet deze onder in de oven zodat de bodem meer warmte krijgt. Na 15 minuten is je pizza klaar.
TIPS
De pesto, dé smaakmaker bewaar je in de koelkast en kun je verder gebruiken bij de lunch als laagje op je brood of met mayonaise en kwark meng je het tot een lekkere saus bij gegrild vlees. Pesto