Volkoren spelt oliebol met een krokante bite. Ze zelf maken is niet ingewikkeld en wel zoveel lekkerder en gezonder! Een recept voldoende voor 12 kleine oliebollen. Ipv bessen kun je natuurlijk ook krenten en rozijnen gebruiken.
Volkoren spelt oliebol met een krokante bite
PrintNODIG
- 200 gr volkorenmeel
- 100 gr zemelen
- 50 gr gedroogde bessen die je weekt in warm water
- 1 ei
- 300 waren (halfvolle) melk
- flinke theeepel baksoda
- theelepeltje zout
- geraspte schil van een citroen
- 1/2 theelepel suiker
- ca 2,5 liter olie om in te frituren
DOEN
- Doe de melk in een pannetje en verwarm het lauw met de suiker er in.
- Doe het meel, haverzemelen en baksoda in een kom. Voeg er langzaam de verwarmde melk er aan toe. Roer de melk er goed door zodat je een soepel beslag hebt.
- Rasp de citroen boven het beslag en voeg de gedroogde/geweekte bessen erbij en roer beide goed door het beslag. Het beslag moet niet te zwaar zijn en ook niet te dun. Meng er of wat melk of wat meel bij. Zet de kom weg op een warme plek met een natte theedoek erover voor minstens 2 uur.
- Verwarm in een kookpan ca 2,5 liter olie. Om te testen of het warm genoeg is voor het bakken, gooi je er een stukje brood in. Gaat de olie direct bakken, dan is het heet genoeg.
- Gebruik een niet te grote metalen pollepel of ijslepel om het beslag in de hete olie te scheppen. Als de bol gaar is dan draait de bol zich zelf om in de olie. In 4/5 minuten is de bol gaar. Afhankelijk van de grootte en kleur die je wilt. Voor de zekerheid test je de eerste 2 bollen, een lichte kleur of donkerder. En is die van binnen gaar?