Wilde eendenboutjes stoof je in ganzen vet. Je koopt ze bij een goede poelier. De boutjes zijn klein, het vlees valt zo van het bot. Dat je ze van te voren kunt klaar maken wat ik ideaal vind voor een feest. En een saus is een combinatie van het vet met een sinasappeljam en wat mint.
Wilde eendenboutjes stoof je in ganzen vet
PrintNODIG
- Eendenboutjes, 3 tot 5 per persoon
- een pot ganzenvet
- 1/2 kop rode wijn
- 1 dl kippenbouillon
- wat zeezout en peper
DOEN
-
- Neem een grote braadpan en smelt het ganzenvet erin. Bak alle boutjes in delen even bruin aan. Aangebraden boutjes leg je op een grote schaal en strooi er het zeezout en peper over.
- Het aanbraden kost je zo’n 20 minuten afhankelijk van de hoeveelheid.
- Voeg aan het vet de verwarme kruidenbouillon met rode wijn toe. Je kunt ook biologische kippenbouillon blokjes gebruiken. Kook dan eerst het water, los de blokjes op en doe er de rode wijn bij, voordat je dit toevoegd aan het eenden vet.
- Verwarm de bouillon met het vet goed en leg de boutjes terug in de pan zodat ze allemaal onderliggen. Zet de pan op een sudderpit, deksel erop en laat het langzaam stoven voor ca. 3 uur. Langzaam is dat er af en toe bubbels omhoog komen.
- Laat afkoelen een zet weg in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de pan dan langzaam. Je kunt ook, bij een kleiner gezelschap, de boutjes eruit halen en ze met hun velletje naar boven onder de grill (200gr)leggen voor 7 minuten. Het vlees moet van het bot ‘afvallen.
- De saus maak je door in een apart pannetje wat van de jus aan te vullen met sinasappel jam en wat fijn gesneden munt. Proef om te zien of er nog wat jam bij moet. Er moet een mooie balans zijn tussen vet en zoet. Vind je de saus te vet? Doe er dan wat water bij. En proef.
TIPS
Maak er meer van klaar zodat je het restant boutjes kunt in vriezen in het vet.